Partiovuosi

Partio tarjoaa tapahtumien puitteissa ohjelmaa laidasta laitaan pienistä alle kymmenen hengen retkistä aina tuhansien partiolaisten yhteisiin leireihin ja muihin seikkailuihin. Jokaiselle löytyy oma lempitapahtuma!

Erämetsojen partiovuosi koostuu vuoden mittaan järjestettävistä lippukunnan omista tapahtumista, Vantaan Partiokannuksen, Pääkaupunkiseudun partiolaisten ja Suomen partiolaisten tapahtumista. Lippukuntaretki 

Lippukuntaretki eli LPK-retki on ehkä klassisin ja suosituin koko lippukunnan yhteinen tapahtuma, jossa kaikki pienimmistä sudenpennuista aikuisiin retkeilevät yhdessä. Sudenpennuille retki on yleensä yhden yön mittainen, muiden viettäessä retkellä koko viikonlopun. 

Lpk-retkellä pääsee tutustumaan muihin lippukuntalaisiin, sekä osallistumaan viikkokokouksista poikkeavaan ohjelmaan isommalla porukalla.

Retkillä on usein jokin teema, jonka ympärille ohjelma on rakennettu. Seuraava LPK-retki tullaan pitämään keväällä 2024!

Ruokahuuto!Leffailta

Leffailta

Tammikuisin järjestettävässä leffaillassa katsotaan elokuvia, lauletaan SingStaria, pelataan lautapelejä ja syödään yleensä tortilloja (joskus muutakin). 

Yöllä on tarkoitus nukkua, mutta kavereiden kanssa kolon lattialla nukkuminen on osoittautunut niin jännittäväksi, että monesti seuraavana aamupäivänä kotiin matkaavat melko väsyneet partiolaiset. Sudenpennuille on järjestetty viime vuosina erillinen oma leffailtansa, joka ei kestä koko yön yli.

Ryhmien tai ikäkausien omat retket

Ryhmiä kannustetaan lähtemään omalle tai toisen ryhmän kanssa yhteisretkelle ainakin kahdesti vuodessa. Riippuen ryhmän ikäkaudesta retki voi olla kaikkea päiväretken ja viikonlopun kestävän retken välillä. Ryhmien omilla retkillä ohjelma on vapaamuotoisempaa, kuin lippukuntaretkillä tai leireillä, ja retket toimivatkin oivana paikkana hioa yhteen ryhmähenkeä. 

Retkillä johtajina toimii ryhmien omat johtajat, joten seikkailija- ja tarpojaikäisten retkillä ei välttämättä ole mukana täysi-ikäistä johtajaa, mikäli nuorten johtajien katsotaan olevan tarpeeksi kokeneita retken järjestämiseen. Tarvittaessa retkiin liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä esimerkiksi ohjelmavastaavaan tai lippukunnanjohtajaan.

Joulujuhla ja kevätjuhla

Joulu- ja kevätjuhlat ovat lippukunnan kaksi virallista juhlavaa tilaisuutta, joissa uudet partiolaiset antavat partiolupauksensa ja saavat partiohuivin. Lisäksi partiolaiset palkitaan merkeillä, jotka kuluneen syksyn tai kevään aikana on suoritettu. Jos juhlaan ei merkkiä saavu hakemaan, sen voi ostaa itse partiotavaraa myyvistä kaupoista. 

Virallisen ohjelman lisäksi joulu- ja kevätjuhlissa on yleensä pientä kevyttä ohjelmaa, kuten ryhmien esityksiä tai tietovisoja ja kilpailuja.

Muiden järjestäjien perinteiset tapahtumat

Laten Laukka

Laten Laukka on perinteinen partiotaitokilpailu tarpojille ja seikkailijoille. Kilpailun järjestää Vantaan aluejärjestö Partiokannus, eli järjestysvuoro vaihtelee vantaalaisten lippukuntien kesken. Kilpailun kaksi parasta tarpojavartiota pääsevät edustamaan Vantaata pohjoismaiseen 5-otteluun.

SuSen Loikka

SuSen Loikka on Laten Laukan pikkusisko. SuSen loikka on tarinamaisempi kilpailu ja soveltuu siksi sudenpennuille ja erityisesti nuoremmille seikkailijoille. Myös SuSen loikan järjestää Partiokannus, eli järjestysvuoro vaihtelee vantaalaisten lippukuntien kesken.

5-ottelu

5-ottelu (5-kamp) on pohjoismaalaisten ystävyyskaupunkien, Vantaan, Ruotsin Huddingen, Norjan Askimin ja Tanskan Lyngbyn partiolaisten välinen kilpailu. Kisa pidetään kussakin maassa vuorovuosin. Kilpailussa on mukana kaksi vartiota kustakin kaupungista. Vantaalaiset vartiot esikarsitaan Laten Laukassa.

Hiipivä Haamu eli Hiippari

Hiipivän Haamun järjestää partiolippukunta Ilvesveikot joka marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina. Hiippari on salapoliisi- ja kaupunkituntemuskilpailu, jossa kisavartiot kiertävät Helsingin kantakaupunkia visaisilla rasteilla. Rasteilla ei ole välttämättä mitään tehtävää, vaan tarkoitus on selvittää, mitä on tapahtunut, ketkä ovat mukana jne. Kisan juoni on yleensä punottu vähintäänkin kierosti, joten kermavaahdolla taltutettavat ninjat tai ratikkakiskojen alta louhittavat arvomineraalit eivät saa hämätä kilpailijoita. Maalissa kirjoitetaan loppuraportti ja vastataan kysymyksiin, kuten “Kuinka monta likaista kahvikuppia herra X:n työpöydällä lojui?” Hiippari sopii lähinnä samoajaikäisille ja sitä vanhemmille, sillä kaupunkituntemus ja hahmotus yhteiskunnallisista asioista tuo kilpailuun huomattavasti selkeyttä. Toisaalta on sudenpentujakin kilpailussa nähty.

Törmä

Törmä on partioviikolla järjestettävä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten kevätmestaruuskilpailu. Törmään voivat osallistua tarpojat ja seikkailijat.

SuperSupe

SuperSupe kokoaa yhteen pääkaupunkiseutulaiset sudenpennut päivätapahtumaan, jossa tehdään partioaiheisia tehtäviä tarinaan liittyen.

Kohtaaminen

Kohtaaminen päättää partioviikon, ja se kokoaa Helsinkiin Pääkaupunkiseudun Partiolaiset sekä Uusimaan alueen partiolaiset. Kohtaamisen muoto on vaihdellut vuodesta toiseen, milloin marssitaan perinteisessä paraatissa, milloin ollaan käyty Linnanmäellä tai liikuttu pitkin keskustaa erilaisilla toimintarasteilla. Ollaan sitä myös pystytetty partioleirikin yhdeksi yöksi Kaisaniemenpuistoon.