Uudelle partiolaiselle

Tervetuloa Erämetsoihin!

Lapsesi on liittynyt Ristipurossa toimivan Partiolippukunta Erämetsot ry:n jäseneksi. Tervetuloa tämän monipuolisen ja hauskan harrastuksen pariin. Toivomme lapsesi viihtyvän kanssamme! Erämetsot tunnistaa tummanvihreästä huivista, jonka reunusta kiertää hopeanauha, ja jonka kärkikolmiossa komeilee metso.

Tässä kirjeessä on tietoa muutamasta tärkeimmästä partioharrastusta koskevasta asiasta. Lisää tietoa löydätte nettisivuiltamme www.erametsot.net tai kysymällä oman ryhmän johtajilta.

Maksut

Erämetsojen liittymismaksu

Liittyessä Erämetsojen jäseneksi maksetaan 20e suuruinen liittymismaksu. Summalla katetaan partiohuivin hinta, sekä osa taitomerkeistä ja suorituskirjoista. Erämetsot ei kerää vuosittaista jäsenmaksua.

Rahastonhoitaja lähettää ohjeet liittymismaksun maksamiseen kun partion aloittaminen on varmistunut.

Suomen partiolaisten jäsenmaksu

Kalenterivuosittainen Suomen Partiolaisten (SP) jäsenmaksu (n. 65e) laskutetaan suoraan partiolaiselta, kun tämä on liitetty lippukunnan jäsenrekisteriin. Yli 15-vuotiaille lasku tulee oletusarvoisesti sähköpostilla. SP:n jäsenmaksulla saa oikeuden osallistua partiotoimintaan, ja tällöin partiovakuutus on myös voimassa.

SP:n jäsenmaksu maksetaan aina syksyllä koko seuraavaksi kalenterivuodeksi. Syksyllä liittyvät uudet jäsenet eivät siis enää maksa kuluvan vuoden jäsenmaksua. Ensimmäisenä vuonna jäsenmaksulla saa siis 1,5 vuotta partiota!

Retket ja leirit

Viikonloppuretket maksavat yleensä 5-15 euroa retken pituudesta ja sisällöstä riippuen. Kesä- ja muut leirit maksavat yleensä 100-200 euroa, lippukunnan omat leirit vähän vähemmän. Myös sudenpennuilla maksu on alhaisempi lyhyemmän osallistumisajan vuoksi.

Maksuvapautuksen anominen taloudellisista syistä

SP:n jäsenmaksusta voi ympäri vuoden anoa myös vapautusta taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Lisää anomisesta täällä. Huomaathan, että vapautusta tulee hakea kuitenkin ennen jäsenmaksulaskun eräpäivää.

Lisäksi lippukunnalta voi hakea maksuvapautusta tai tukea maksuihin. Tuen anominen tapahtuu nettisivuilta löytyvällä lomakkeella hyvissä ajoin ennen maksun määräpäivää (viimeistään noin kuukautta ennen). Anomuslomake palautetaan lippukunnanjohtajalle, joka käsittelee anomuksen luottamuksellisesti.

Maksuvapautus tai partiolaisen tukeminen rahallisesti tulee perustua perheen taloudelliseen tilanteeseen, joten kerrothan anomuksessasi näistä tarkasti.

Tiedotus

Tiedotuskanavina käytämme ensisijaisesti sähköpostia. Sähköposteja täydentävät kotiin jaettavat laput, ryhmien omat facebook- tai whatsapp-ryhmät (johtajista riippuen), Erämetsojen nettisivut sekä julkinen Facebook-sivu.

Erämetsojen nettisivuilta www.erametsot.net löytyvät ajantasaiset yhteystiedot lippukunnan avainhenkilöille, sekä paljon muutakin hyödyllistä tietoa esimerkiksi varusteista. Lisää sisältöä nettisivuille saa ja on toivottavaa myös ehdottaa!

Kokoontumiset

Ryhmät kokoontuvat viikoittain Ristipuron Kololla, Simonkyläntie 11. Sudenpentujen kokoontumisaika on 1h, seikkailijoilla ja tarpojilla kokoontumiset kestävät 1,5h.

Viikkokokouksiin otetaan mukaan säänmukaiset ulkovaatteet, sillä osa kokouksesta, esimerkiksi alkuleikki, saatetaan pitää ulkona sen suuremmin varoittamatta. Kokouksissa pidetään partiohuivia, ja se tulee olla kaulassa jokaisella, joka sen on saanut lupauksenannon yhteydessä. Kololla noudatetaan myös Kolon sääntöjä.

Jos partiolainen ei pääse kokoukseen esimerkiksi muun menon tai sairastumisen takia, on ryhmän johtajille ilmoitettava mahdollisimman ajoissa. Kokouksiin tullaan ajoissa, tai myöhästymisen sattuessa ilmoitus johtajille (ryhmä saattaa esimerkiksi lähteä lähimetsään, jolloin myöhässä saapuvista täytyy olla tieto).

 

Varusteet

Kokouksiin tarvitaan mukaan vain säänmukaiset vaatteet sekä partiohuivi. Partiopaidan osto on suositeltavaa viimeistään seikkailijaikäisenä (4. lk). Sudenpennuilla virallisena partiovaatteena toimii tummansininen collegepaita. Retkiä ja leirejä varten tarvitaan esimerkiksi partiopaita, makuupussi ja -alusta sekä rinkka tai iso reppu. Näistä löytyy lisää tietoa täältä.

 

Jäsenrekisteri Kuksa

Jäsenrekisteri Kuksa löytyy osoitteesta http://kuksa.partio.fi. Kuksaa käytetään monien tapahtumien ilmoittautumiseen, joten jokaisella täysi-ikäisellä partiolaisella sekä alaikäisen partiolaisen huoltajalla täytyy olla tunnukset Kuksaan. Kuksaan myös päivitetään muuttuneet yhteystiedot.

Ohjeita Kuksan käyttämiseen löytyy täältä.

Kuksan tapahtumailmoittautumisen linkit löytyvät myös nettisivuilta välilehdestä Tapahtumakalenteri.

Kuksasta kannattaa myös käydä tulostamassa tai tallentamassa puhelimeen oma jäsenkortti, koska sillä saa mm. 10% alennusta retkeilykaupoista.

Johtajien rooli

Partio on vapaaehtoistoimintaa, eli kukaan ei saa harrastuksesta tai johtajana toimimisesta palkkaa. Partio on myös kasvatusjärjestö, jossa vastuuta annetaan nuorille. Erämetsojen nuorimmat johtajat ovat yläasteikäisiä. Jos jokin asia partiotoiminnassa mietityttää, kannattaa kääntyä oman ryhmän johtajien puoleen, tai esimerkiksi lippukunnanjohtajan tai ohjelmavastaavan puoleen.

 

Vanhemman rooli

Koska meistä johtajista jokainen tekee päätoimenaan työtä tai opiskelee, ei meilläkään riitä aika kaikkeen. Siksi toivommekin, että te vanhemmat osallistuisitte jollain keinolla silloin kun teille sopii. 

Jos jokaisesta perheestä osallistutaan talkoisiin tai tapahtuman järjestämisen avustamiseen kerran vuodessa, meillä olisi yli sata käsiparia lisää auttamassa partiotoimintaa! Voit esimerkiksi tulla mukaan retkelle kokkailemaan, auttamaan juhlan järjestämisessä, tai sahaamaan puita moottorisahalla Erämajan talkoissa. Kaikki apu otetaan ilomielin vastaan! 

Jos mieleesi tulee tapa, jolla voisit olla avuksi, ota ihmeessä yhteyttä! Lisäksi vanhemmille tarkoitettu apukäsikysely löytyy osoitteesta https://goo.gl/forms/idMpPdn8CykDSeas1. Käy kyselyssä kertomassa, millä tavoin haluaisit auttaa partiotoimintaa.

 

Valokuvien julkaiseminen

Erämetsot julkaisee omissa julkaisuissaan valokuvia tapahtumista ja retkiltä sekä koloilloista. Kuvat julkaistaan ilman nimiä, mutta ryhmä ja ikäkausi voidaan tarvittaessa mainita. Jos et halua omasi tai lapsesi kuvaa julkaistavan, ota yhteys lippukunnanjohtajaan.


Onnea partiouralle!

Terveisin,

Erämetsot

Ryhmänjohtajien ja muiden lippukunnan toimihenkilöiden yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme.